Θερινό Εργαστήρι Κοινωνικής Οικολογίας 2021


19 ΙΟΥΛ ΣΤΙΣ 5 Μ.Μ.

Η Ευτοπία και η Ευτοπική Βιβλιοθήκη διοργανώνουν το Θερινό Εργαστήρι Κοινωνικής Οικολογίας, από τη Δευτέρα 19 έως και Κυριακή 25 Ιουλίου 2021 στα Θεσσαλικά Άγραφα (περιοχή Λίμνης Πλαστήρα), δίπλα στο Ορειβατικό Καταφύγιο Καραμανώλη. Σκοπός του εργαστηρίου είναι η διεύρυνση της συζήτησης και των γνώσεων με βασικό άξονα την έννοια της κοινωνικής οικολογίας. Το θερινό εργαστήρι απευθύνεται σε νέους ανθρώπους, ώστε να υπάρχει μία ηλικιακή ομοιογένεια και να δοθεί η δυνατότητα για την ανάπτυξη μιας κοινής βιωματικής εμπειρίας, σε μια περιοχή από τις πολλές τις οποίες, στις μέρες μας, οι κυρίαρχοι οικονομικοί και κρατικοί σχεδιασμοί επιχειρούν να αλώσουν μετατρέποντάς τες σε βιομηχανικά εργοστάσια.
Η συμμετοχή στο εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί με δηλώσεις ενδιαφέροντος/συμμετοχής στην επισυναπτόμενη φόρμα, την οποία μπορείς να συμπληρώσεις και να αποστείλεις (πρέπει να συμπληρωθεί μέχρι την 1/7/2021) εδώ:
https://docs.google.com/…/19lyLgye9n6ibtA1RjGjLgwq…/edit
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνουν μέχρι την 1η Ιουλίου. ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ. Πέρσι κλείσαμε νωρίτερα από την προκαθορισμένη ημερομηνία την πλατφόρμα δήλωσης λόγω πολύ μεγάλης συμμετοχής.
 
Οι βασικές θεματικές αφορούν την κοινωνική οικολογία, το ζήτημα της ηθικής ως προς τη σχέση της ανθρώπινης και της μη ανθρώπινης φύσης, το θέατρο του καταπιεσμένου, την πολύπλευρη δραστηριοποίηση για την προστασία του ορεινού όγκου της νότιας Πίνδου και ειδικότερα των Αγράφων, κ.ά.
 
Πρόγραμμα
Πρωινές ομιλίες
Τρίτη
 Εισαγωγή στην κοινωνική οικολογία, Σταύρος Καραγεωργάκης
 Η οικολογία ως επαναστατικό πρόταγμα στον Μπούκτσιν και τον Καστοριάδη, Αλέξανδρος Σχισμένος
Τετάρτη
 Τα ζώα και η ελευθερία, Ζώντας μέσα στο ανθρωποκεντρικό παράδειγμα, Χριστίνα Βασιλοπούλου
 Covid 19: ο κόσμος του αύριο: Επανάσταση ή κοινωνική οπισθοδρόμηση, Εύα Μπεταβάτζη
Πέμπτη
 Το θέατρο του καταπιεσμένου ως μορφή κοινωνικής έκφρασης και παρέμβασης, Χριστίνα Ζώνιου
 Εργαστήριο θεάτρου του καταπιεσμένου, Χριστίνα Ζώνιου
 
Παρασκευή
 Ο αγώνας για την προστασία των Αγράφων και οι σύγχρονοι αγώνες για την υπεράσπιση της γης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αθήνας για την προστασία των Αγράφων
 Τι σημαίνει να είσαι αγρότης σήμερα, συζήτηση με νέους αγρότες της περιοχής
Σάββατο
 Μια θεατρική «εκδήλωση» με το θέατρο του καταπιεσμένου
 Συνέλευση αποτίμησης του θερινού εργαστηρίου
Κυριακή
 Ανοιχτή ευτοπική συνάντηση
 
Απογευματινές δραστηριότητες
Κάθε απόγευμα, θα πραγματοποιούνται δραστηριότητες (πεζοπορίες στο βουνό, βόλτες σε ποτάμι ή στη λίμνη, συλλογή μανιταριών, ψήσιμο ψωμιού, εργαστήρι κρουστών κλπ) οι οποίες προσδιορίζονται από κοινού (διοργανωτές και συμμετέχοντες). Επίσης, κάθε βράδυ, όσες και όσοι έχουν διάθεση, μπορούν να διοργανώσουν συζητήσεις ή προβολές με θέματα που μπορούν να προτείνουν.
 
Χρήσιμες πληροφορίες
Γενική περιγραφή:
Σκοπός αυτού του ανοιχτού/θερινού σχολείου είναι η διάδοση στη νεολαία των ιδεών της κοινωνικής οικολογίας και του ελευθεριακού κοινοτισμού. Η έννοια και η σημασία του οικολογικού ζητήματος καθίσταται όλο και σημαντικότερη τόσο στο επίπεδο του κάθε τόπου όσο και σε πλανητικό επίπεδο. Η έννοια και οι πρακτικές εκφράσεις του ελευθεριακού κοινοτισμού αποτελούν σήμερα μια φωτεινή διέξοδο στην εποχή του ατέρμονου εξαστισμού και της επιβολής τεχνολογιών ολοκληρωτικού χαρακτήρα.
Πότε θα γίνει
Το θερινό εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 19 έως και την Κυριακή 25 Ιουλίου 2021.
Πού θα γίνει:
Θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή των Θεσσαλικών Αγράφων (Λίμνη Πλαστήρα) δίπλα στο Ορειβατικό Καταφύγιο Καραμανώλη, που αποτελεί μία πανέμορφη περιοχή η οποία και αυτή βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστια καταστροφικά σχέδια μετατροπής της σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ρεύματος.
Πού θα κοιμάμαι:
Οι συμμετέχοντες/ουσες μπορούν να μένουν σε αντίσκηνο που θα φέρουν οι ίδιοι/ες.
Τι θα τρώω:
Το φαγητό θα είναι χορτοφαγικό (βίγκαν). Η κουζίνα θα είναι συλλογική, δηλαδή θα αναλαμβάνει το μαγείρεμα μια μικρή ομάδα από τους/τις συμμετέχοντες/ουσες, με τον συντονισμό ενός/μίας μάγειρα/ισσας.
Σε ποιους/ες απευθύνεται:
Απευθύνεται σε νέους και σε νέες μέχρι 30 ετών περίπου. Ο ηλικιακός περιορισμός δεν είναι απόλυτος, ούτε είναι προϊόν ηλικιακού ρατσισμού. Σκοπός του θερινού εργαστηρίου είναι η διαμόρφωση σχέσεων και δεσμών μεταξύ των συμμετεχόντων που θα παρακολουθήσουν το εργαστήρι, η γνωριμία νέων ανθρώπων με τη φιλοσοφία και την πρακτική της κοινωνικής οικολογίας και η δημιουργία νέων κύκλων, οι οποίοι με τον δικό τους αυτόνομο τρόπο θα διευρύνουν τις πρακτικές και τους αγώνες για την κοινωνική και οικολογική δικαιοσύνη. Η ηλικιακή συνάφεια βοηθά στη δημιουργία τέτοιων νέων κύκλων ανθρώπων, στην αποφυγή ιεραρχικών σχέσεων και στον σαφή καθορισμό των ρόλων όσων συνδράμουν ή παρακαλουθούν/συμμετέχουν σε ένα τέτοιο εργαστήριο.
Πόσο θα κοστίσει:
Για την πραγματοποίηση του θερινού εργαστηρίου, είναι απαραίτητη η συγκέντρωση και διάθεση ενός οικονομικού ποσού, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του (έξοδα διατροφής, κάλυψη αναγκών υποδομών βασικού καταλύματος, έξοδα μετακίνησης ορισμένων εισηγητών από το εξωτερικό, κλπ). Το ποσό αυτό είναι 80 ευρώ. Πέρσι το ποσό ήταν μικρότερο, αλλά δεν καταφέραμε να καλύψουμε τα έξοδα του εργαστηρίου. Ωστόσο, αν κάποιος/α δεν μπορεί να συμμετέχει για οικονομικούς λόγους, να επικοινωνήσει μαζί μας. Δεν θέλουμε να αποκλειστεί κάποιος/α για οικονομικούς λόγους.
Κανένας και καμία δεν αμείβεται για την εργασία ή τη συμμετοχή του στο εργαστήριο.
Αυτοοργανωμένη λειτουργία:
Όλες οι εργασίες (μαγείρεμα, καθαριότητες στους κοινόχρηστους χώρους, κ.α.) θα γίνονται συλλογικά και εκ περιτροπής απ’ όλους και όλες τους/ις συμμετέχοντες/ουσες. Την πρώτη μέρα θα οριστεί ένα πρόγραμμα εργασιών, το οποίο θα πρέπει να τηρούμε. Λειτουργούμε υπεύθυνα και αυτοοργανωμένα.
Γιατί θα γίνει:
Πιστεύουμε πως η δημιουργία μιας κοινωνικής απελευθερωτικής διεργασίας είναι καθημερινή υπόθεση. Αυτή η υπόθεση βασίζεται στους ίδιους τους ανθρώπους και στις σχέσεις και τις οργανωμένες μορφές που εκείνες λαμβάνουν. Για να φτιάξουμε καλύτερες κοινωνικές συνθήκες δίχως να αναπαράγουμε σοβαρά γνωρίσματα του κόσμου της ιεραρχίας και του δεσποτισμού, σημαίνει πως γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, το πεδίο της μόρφωσης και της εσωτερικής μας ανασυγκρότησης είναι ένα ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό, ώστε οποιαδήποτε απελευθερωτική δράση να διαμορφώνεται με ζωντανούς και υγιείς όρους και όχι με ιδεοληπτικά προκαλύμματα. Προς αυτήν την κατεύθυνση, πιστεύουμε πως η βασικότερή μας προτεραιότητα δεν είναι η λειτουργία μας ως ένας ακόμα πολιτικός μηχανισμός αλλά η δραστηριοποίησή μας ώστε οι καλές ιδέες να στηρίζονται και να προωθούνται από αξιόλογους ανθρώπους και αγωνιστές. Χρειαζόμαστε τροφή για να επιβιώσουμε, εργαλεία για να δουλέψουμε, όπλα για να πολεμήσουμε. Και η γνώση, σε όλες τις διαστάσεις της, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για όλα τα παραπάνω.
Προστασία από τον covid
Επειδή η πανδημία είναι σε εξέλιξη και όσοι κι όσες θα συμμετέχουν στο εργαστήρι θα αποτελούν μια μικρή και απομονωμένη κοινότητα για μια εβδομάδα, πρέπει να φροντίσουμε να είμαστε ασφαλείς. Γι’ αυτό, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να κάνουν self-test πριν την άφιξή τους στον χώρο του εργαστηρίου. Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στην ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής.
Προσωπική ευθύνη
Η συμμετοχή στις απογευματινές δραστηριότητες (πεζοπορίες κλπ.) πρέπει να γίνεται με συναίσθηση των δυνατοτήτων που έχει ο καθένας και η καθεμιά και να μην προσπαθεί πέρα από τα όριά του/της. Ως προς αυτό, λοιπόν, οι συμμετέχοντες/ουσες αναλαμβάνουν ενυπόγραφα την ευθύνη για την ατομική τους ακεραιότητα.
Λίγα λόγια για την Ευτοπία
Η Ευτοπία αποτελεί μια συλλογικότητα με κύριο περιεχόμενο την εκδοτική δραστηριότητα και τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Η δραστηριοποίησή της ξεκίνησε το 1999 και συνεχίζεται αδιάλειπτα έως σήμερα. Προωθεί τις αρχές της κοινωνικής οικολογίας, του ελευθεριακού κοινοτισμού, της ελευθεριακής σκέψης, του συνεργατισμού, της κοινωνικής οικονομίας και της κατάργησης κάθε μορφής διάκρισης που στηρίζεται στη φυλή, την ταυτότητα φύλου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Σε αυτό το 20ετές διάστημα έχει εκδώσει 27 τεύχη του ομώνυμου περιοδικού (Ευτοπία), και 15 τίτλους βιβλίων, έχει οργανώσει δεκάδες εκδηλώσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Καρδίτσα, τον Βόλο, κ.α., και έχει δημιουργήσει, από το 2007, αρχικά στην πόλη της Καρδίτσας και κατόπιν στην Αθήνα, την Ευτοπική Βιβλιοθήκη.
Σκοπός της Ευτοπίας είναι η διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής πρότασης και κυρίως της διαμόρφωσης μιας άλλης κοινωνίας μέσα στην υπάρχουσα κοινωνία. Η διαμόρφωση όμως και διεύρυνση νέων κοινωνικών πραγματικοτήτων μέσα στις υφιστάμενες κοινωνικές συνθήκες σημαίνει και την ανάδυση νέων κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων, καθώς και νέων μορφών κοινωνικής αυτοδιεύθυνσης.
Για να υπάρξουν τέτοιες σχέσεις και τέτοιες μορφές οργάνωσης, ακόμα και σε εμβρυακή μορφή, χρειάζεται οι άνθρωποι που επιλέγουν να δράσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, να καλλιεργήσουν μια νέα «κουλτούρα» συνεννόησης και συμπεριφοράς, συνθέτοντας όλα εκείνα τα βιωματικά και πολιτισμικά στοιχεία που μπορούν να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο ως βασική προϋπόθεση κάθε κοινωικοαπευθερωτικής δημιουργίας. Πέρα από τους ίδιους τους αγώνες, οφείλουμε να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα σε όσες και όσους συμμετέχουν σε αυτούς, συνεπώς και σε εμάς τους/τις ίδιους/ες, δίχως να υποθέτουμε ότι επαρκεί η δράση για να αλλάξει τις πραγματικές κοινωνικές συνθήκες αλλά όχι τους ίδιους τους ανθρώπους.
Η οικολογία, η ισότητα μεταξύ των φύλων και η δημοκρατία ως πραγματική ισοπολιτειακή συνθήκη μπορούν να γίνουν μέρος μιας κοινωνικής πραγματικότητας μόνο εφόσον οι ίδιοι οι άνθρωποι δύνανται να λειτουργήσουν σε αυτή τη βάση καθώς και να την υπερασπιστούν.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, βασικός σκοπός της Ευτοπίας είναι να καλλιεργηθεί η έννοια της κοινωνικής οικολογίας και των ισότιμων κοινοτιστικών πρακτικών μεταξύ των ανθρώπων και ιδιαίτερα των νεότερων ανθρώπων. Πιστεύουμε πως ένα θερινό εργαστήρι κοινωνικής οικολογίας θα συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση.
 
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία, επικοινώνησε στο: info@eutopia.gr.