Το καταφύγιο


Kαταφύγιο-Αγράφων

Ορεινές Εναλλακτικές Δραστηριότητες

Θέση: Οροπέδιο Καραμανώλη

Ορεινός Όγκος: Βουτσικάκι

Δήμος: Λ.Πλαστήρα

Γεωγραφικές Συντεταγμένες: γεωγραφικό πλάτος: 39° 16′ 44″  γεωγραφικό μήκος: 21° 40′ 58″


Βλάσης Παπαθωμάς – Ειρήνη Παππά

Κιν: 6988586292 ,6989802742

email: agrafarefuge@yahoo.com


Σχετικά με το Καταφύγιο

Το Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.536 μ., στην περιοχή “Καραμανώλη” Νεράιδας, Δήμου Λίμνης Πλαστήρα (Δ.Ε. Νεβρόπολης Αγράφων)(νυν Δήμος λίμνης Πλαστήρα), του Νομού Καρδίτσας. Πρόκειται για ένα πέτρινο κτίριο δύο ορόφων που κατασκευάσθηκε μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Τουρισμός – Πολιτισμός» του ΕΟΤ.

Το καταφύγιο έχει υπέροχη θέα στη λίμνη Ν. Πλαστήρα, ενώ η θέση του είναι σημείο εκκίνησης για τις περισσότερες πεζοπορικές διαδρομές του ορεινού όγκου των Αγράφων.

Προσφέρει τις βασικές εξυπηρετήσεις (κεντρική θέρμανση, τζάκι, κουκέτες, κουβέρτες, κουζίνα, τουαλέτα, διευκολύνσεις φαγητού και μαγειρέματος), διαθέτει άνετη τραπεζαρία και μπορεί να φιλοξενήσει 24 άτομα.

Βρίσκεται σε απόσταση 6 χλμ. περίπου από τη Νεράιδα.

Σύντομο Ιστορικό:

Το νέο ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων δημιουργήθηκε το 2002, στην περιοχή Καραμανώλη (πάνω από τον συνοικισμό Νεράιδα) του Δήμου Νεβρόπολης Αγράφων(νυν Δήμος λίμνης Πλαστήρα),, σε υψόμετρο 1536 μέτρα.

Χτίσθηκε μέσω χρηματοδότησης του ΕΟΤ με ανάδοχο την εταιρία ΒΕΛΟΣ ΑΤΕ, την επιστασία της Νομαρχίας Καρδίτσας και της ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε. σύμφωνα με την από 31/12/1999 μεταξύ τους προγραμματική σύμβαση. Το έργο εντάχθηκε στο Μέτρο 1.2 «Ορεινός, Οικολογικός, Πολιτιστικός και Θεραπευτικός τουρισμός» του επιχειρησιακού προγράμματος «Τουρισμός – Πολιτισμός» του ΕΟΤ, με τίτλο «Μονοπάτια – Ορειβατικά Καταφύγια περιοχής Αγράφων».

Το έργο περιλαμβάνει εκτός από το καταφύγιο ένα δίκτυο μονοπατιών τα οποία ξεκινούν από το καταφύγιο και καλύπτουν όλη τη γύρω ορεινή περιοχή. Τα μονοπάτια σημάνθηκαν με διαφορετικού μεγέθους και πληροφοριών πινακίδες και εξοπλίσθηκαν με τραπεζοπάγκους, κιόσκια, παγκάκια και σε σημεία που χρειαζόταν έγινε διάνοιξη, καθαρισμός και πλακόστρωση. Το έργο της σήμανσης των μονοπατιών ανέλαβαν ο Ελληνικός ορειβατικός σύλλογος Καρδίτσας

Επίσης στην περιουσία του καταφυγίου ανήκει ορειβατικός εξοπλισμός διάσωσης, εξοπλισμός εστίασης και μία μηχανή χιονιού (snowmobile).

Σε απόσταση λίγων μέτρων από το καταφύγιο υπάρχει μία πίστα χιονοδρομιών με ένα μικρό lift και ένα μηχάνημα στρωσίματος του χιονιού, το οποίο ανήκει στην περιουσία του Δήμου Νεβρόπολης Αγράφων(νυν Δήμος λίμνης Πλαστήρα),. 

Η περιοχή στην οποία είναι χτισμένο το καταφύγιο, περιλαμβάνεται στον Εθνικό κατάλογο ενταγμένων περιοχών στο δίκτυο Natura 2000 με την ονομασία «Άγραφα» και κωδικό GR 1410002, χαρακτηρισμένη ως περιοχή ήπιας οικοτουριστικής ανάπτυξης.

Το έτος 2004 έγινε στο καταφύγιο η Πανελλήνια συνάντηση Ορειβατικών συλλόγων, ενώ γενικά το καταφύγιο είναι γνωστό στην ευρύτερη ορειβατική κοινότητα και δέχεται πλήθος ορειβατών.

 

Χάρτης περιοχής